SAVEZ

O SAVEZU

Streljački savez Istarske županije je osnovan 1997. godine a čini ga 10 streljačkih klubova sa područja županije. U sklopu Saveza trenutno djeluje oko 100 registriranih sportaša-natjecatelja u nacionalnom i međunarodnom programu. Pored toga unutar Saveza djeluje i stotinjak strijelaca koji se streljaštvom bave rekreativno.

Djelatnost Saveza obuhvaća ponajprije skrb o razvoju i promicanju streljačkog sporta, organiziranje streljačkih natjecanja prvenstveno županijskog karaktera, koja su obvezna za nastup na Prvenstvu Hrvatske. Njegova djelatnost obuhvaća i organiziranje samih državnih prvenstava te u suradnji sa klubovima “SK Rovinj”, “A.Vivoda Buzet”, i “SD Centar Pula” organizira i prigodna ostala natjecanja. Savez osigurava prostorno-tehničke i ostale uvjete, nužne za pripreme i nastupe županijskih strijelaca na državnim natjecanjima, a na streljani “Veruda” Pula i na “Drenovi” Rijeka pripremaju se i reprezentativci s ovog područja.

Posebnu pozornost Savez posvećuje radu s mladima gdje se ističe vrlo dobra suradnja sa osnovnim školama. Pozornost se u okviru mogućnosti posvećuje i školovanju kadrova i u tu se svrhu organizira školovanje za streljačke suce. Usvajanjem strategije razvoja streljačkog sporta u županiji, Savez je postavio čvrste temelje za opstanak, a u nekim budućim vremenima, za koje se nadamo da će biti bolja, i daljnje širenje streljačkog sporta i izgradnju streljačkih objekata koji nam kronično nedostaju. Naši predstavnici sudjeluju u radu Hrvatskog streljačkog saveza u svim tijelima od Izvršnog odbora do raznih strukovnih i ostalih komisija. Nažalost, u proteklih nekoliko godina neki su klubovi i prestali sa radom ili zbog nedostatka mlađih i stručnijih kadrova ne mogu pratiti aktualna zbivanja. No, zato ostali klubovi koji nastoje pratiti vrijeme i discipline koje nastaju, uživaju uspjeh. Kako na standardnim tako i na nacionalnim programima.

RIJEČ PREDSJEDNIKA

Preuzimanje vodstva Saveza za mene predstavlja posebnu čast. Trenutak kada vam predlože da vi budete onaj koji će voditi Udrugu je poseban. To je trenutak kada vam drugi ukazuju povjerenje, a vi to povjerenje prihvaćate. I morate ga nastojati opravdati. Vjerujem u uspješnost u ovom mandatu. Vjerujem da ćemo zajedno ostvariti zadane ciljeve. Vjerujem u prijateljstvo, jer imati prijatelja je dobro, ali još je bolje – biti prijatelj.

ČLANICE SAVEZA

TIJELA SAVEZA

Streljački Klub “Rovinj” Rovinj-Rovigno
Streljački Klub “Augustin Vivoda” Buzet
Streljačko Društvo “Centar” Pula
Streljačko Društvo “Gusar” Novigrad
Streljački Klub “Bujština” Umag
Streljački Klub “Časnika” Pula-Pola
Streljački Klub “Istra” Marčana
Streljački Klub “Sagitar” Kanfanar
Streljačko Društvo “Istra” Barban
Streljački Klub “Istra Tar – Vabriga” Tar
Streljački Klub “Eustahije” Marčana
Streljački Klub “Target” Vižinada
Streljačko Društvo “Pijat” Vodnjan
Streljačko Društvo “Kamolovica” Višnjan
Streljački Klub “Lovac” Rovinj-Rovigno

Predsjednik: Manuel Petrić
Dopredskednik: Moris Popović
Tajnik: Sanela Babić Šimić
Županijsko Streljačko Vijeće: Manuel Petrić – predsjednik, Valter Cernogoraz, Moris Popović, Ivica Bolonović, Ivica Ocelić, Ivan Sapundžić, Ranko Šimović, Rino Čekić, Romano Orbanić, Lučano Stojnić, Vjekoslav Poropat, Matija Rožar, Maurizio Biasol, Igor Ritoša i Andrej Kancelar
Nadzorni odbor: Ivan Sapundžić, Andrej Kancelar i Valter Cernogoraz
Časni sud: Ivica Ocelić, Igor Ritoša i Dean Baldaš

CILJEVI SAVEZA

Ciljevi Saveza su unapređivanje, razvoj i širenje streljačkog sporta među građanima, osobito mladeži, te razvitak odgojnih, moralnih i etičkih vrijednosti. Djelatnosti udruge kojima se ostvaruju ciljevi: Koordiniranje i usklađivanje programske aktivnosti članica, te sudjelovanje u planiranju i provedbi Programa javnih potreba sporta županijske razine. Organiziranje streljačkih natjecanja u Istarskoj županiji. Sudjelovanje u školovanju i usavršavanju streljačkih sudaca, instruktora i trenera putem Hrvatskog streljačkog saveza ili obrazovnih institucija, za obavljanje stručnih poslova u streljačkom sportu. Praćenje i razmatranje aktualnih pitanja financiranja streljačkog sporta, izgradnje, održavanja, upravljanja i korištenja objekata i opreme, te poduzimanje potrebnih mjera u svezi s tim. Organiziranje marketinga, propagande i informativne djelatnosti u streljačkom sportu. Sudjelovanje u obavljanju gospodarskih djelatnosti od interesa za streljački sport